Vid köp av ett begagnat fordon är det väldigt mycket att tänka på. Bland det viktigaste är förstås fordonshistoriken – Vad har bilen varit med om tidigare? Det kan nämligen hjälpa dig reda ut eventuella problem som kan uppstå efter bilköpet samt se till att du vet vilka bildelar som du borde ha extra noga koll på.
I denna artikel får du en överblick över hur du letar upp biluppgifter samt vilka alternativ som finns tillgängliga på marknaden idag.
Biluppgifter – Vad är det?
Du som letar upp biluppgifter för en viss bil får information om fordonets historik, exempelvis mätarställningen, färgen, besiktningsdatumet, antal tidigare ägare och så vidare. Det hjälper dig reda ut huruvida bilen ifråga är värd att köpa och ifall säljaren talar sanning.
Rapporteras bilen som stulen dyker även detta upp när du söker efter biluppgifter, vilket innebär en säkrare transaktion för dig som är ute efter en ny bil.
Sist men inte minst får du information om själva bilmodellen, det vill säga motorkonfiguration, växellåda, antal hästkrafter och dylikt.
Vilka alternativ finns det för biluppgifter?
Idag finns det flertalet alternativ för dig som vill leta upp fordonshistorik med en enda sökning. De mest populära och funktionsrika alternativen hittar du här nedan.
Biluppgifter.se
Biluppgifter.se lanserades i september 2014 och blev därmed den första webbsidan i Sverige som erbjöd möjligheten att publicera biluppgifter och fordonshistorik för alla svenska fordon.
Sidan är idag Sveriges absolut mest populära motorsajt och får miljontals besökare varje månad. Biluppgifter.se behandlar över 250 miljoner fordonssökningar per år. Det går dessutom att använda denna tjänst via såväl iOS som Androidbaserade smartphones.
Allteftersom sidan utvecklats har företaget kunnat erbjuda mer samt djupare information om bilarna och deras ägare. Nu går det exempelvis att utvärdera fordonets pris eller hitta mer information om ägarna tack vare ett samarbete med Hitta.se
Sidan utvecklas än idag i otroligt snabb fart. Visionen för Biluppgifter.se är att ge alla användare möjligheten att få ut all viktig fakta inför köp av en viss bil. Det innebär ökad trygghet och ett säkrare köp!
Car.info
Car.info är en heltäckande bildatabas som erbjuder essentiell fakta om bilar på svensk väg. Detta inkluderar allt från bilegenskaper och miltal till recensioner och bilvärderingar. Sidan lämpar sig både till privatpersoner och till professionella aktörer som regelbundet behöver leta upp information om olika bilar.
Grundarna till Car.info ansvarar även för den otroligt populära sidan Prisjakt.nu, där du lätt kan hitta prisinformation och dylikt om specifika produkter. Projektet är ännu under utveckling, och har varit det sedan januari 2014.
Sidan lanserades dock först i december 2015 och får idag flera hundra tusen besökare per vecka. Car.info erbjuder dessutom en app för Android och iOS.
Webbsidan har utnämnts till “Sveriges Bästa Bilsajt” av Privata Affärer och har idag ett par dussin medarbetare som ständigt utvecklar sidan för att erbjuda deras kunder ytterligare funktionalitet.
Transportstyrelsen.se
Du som inte vill använda dig av en privat aktör för biluppgifter kan istället leta upp fordonshistorik och dylikt direkt via myndigheten Transportstyrelsen. Informationen här blir ofta inte lika detaljerad, du får exempelvis inte information om kreditköp via Transportstyrelsen.
Den mest grundläggande informationen går dock att hitta via Transportstyrelsens tjänst för fordonsuppgifter.
Steg-för-steg guide – Såhär gör du för att leta upp biluppgifter
Behöver du leta upp fordonshistorik för en viss bil? Det är rekommenderat att du gör detta vid köp av en begagnad bil, eftersom du får alla detaljer klart för dig innan du påbörjar köpprocessen, utan att du behöver förlita dig på säljaren.
Idag är det enklare än någonsin förr att hitta information om svenska fordon på nätet, allt du behöver är registreringsnumret. Såhär gör du:
- Leta upp registreringsnumret för bilen ifråga. Detta kan du göra antingen genom att be ägaren ge dig registreringsnumret eller söka på personnumret eller registreringsnumret för ägaren för att se alla fordon som är registrerade på personen eller företaget.
- Välj en av tjänsterna ovan. Den tjänst du bör välja beror givetvis på dina behov, men informationen skiljer sig inte oerhört från tjänst till tjänst. Den största sidan för biluppgifter är Biluppgifter.se, som dessutom går att använda via din smartphone.
- Hitta informationen du behöver genom att söka på registreringsnumret! När du har registreringsnumret och har valt ut din tjänst är det bara att knappa in registreringsnumret för att få en lång lista av information kring bilen ifråga.
Genom att följa guiden ovan kan du exempelvis få information om besiktningsdatum, pris för fordonet, skuld på fordonet antal ägare och mycket mer. På sidorna får du dessutom information om liknande bilar som säljs i andra hand just nu, vilket öppnar upp alternativen för dig som är på jakt efter en begagnad bil som kan leva upp till förväntningarna.
Det kanske viktigaste som dessa sajter erbjuder är information kring stöldstatusen för bilen, i såväl Sverige som EU och Nordamerika. Mätarställningen vid den senaste besiktningen dyker även den upp, vilket kan hjälpa dig att sålla bort bilar tidigt i ditt sökande.
Den mest grundläggande informationen kan du ta del av helt gratis, medan sådant som skuldkontroll kostar extra. Stöldrapport för en viss bil kostar exempelvis 19 kr via Biluppgifter.se. Det går att betala via Swish för enkel användning från mobilen.
Sammanfattning
Förhoppningsvis har du som är på jakt efter information om fordonshistorik nu fått en bättre uppfattning av de alternativ som finns tillgängliga för svenska bilister idag.
De tre tjänster som vi kan rekommendera är Biluppgifter.se, Car.info och förstås Transportstyrelsen.se. Alla har de sina för- och nackdelar. Den största bilsidan är i dagsläget Biluppgifter.se.
Allt du behöver för att leta upp fordonshistoriken för en viss bil är registreringsnumret. Den mest grundläggande informationen får du helt gratis. Om du behöver ytterligare information om exempelvis aktuell skuld på fordonet kostar det en del extra.
Lycka till i din jakt på ett pålitligt fordon!